Słodka ikona XX wieku
Flagowy napój gazowany od The Coca-Cola Company powstał pod koniec XIX wieku. Marka dzięki skutecznym zabiegom marketingowym i wyjątkowym produktom stała się jedną z najpopularniejszych firm na świecie, a Coca-cola uznawana jest za ikonę kultury masowej XX wieku. Powszechnie wiadomo, że produkt nie należy do najzdrowszych, jednak receptura sprawia, że smak coli uwielbiają miliony osób na całym świecie.
Autor kanału CrazyRussianHacker postanowił przeprowadzić prosty eksperyment, którego mogą zaskakiwać! Co stanie się, gdy zagotujemy litr coli? Jakie substancje zostaną w garnku, gdy wyparuje większość wody? Ten widok może sprawić, że część z nas być może nie sięgnie już po szklaneczkę musującego napoju…
Wynik eksperymentu może zaskoczyć...
Mężczyzna pokazuje nam, że po przegotowaniu napoju pozostaje w naczyniu warstwa lepkiej, czarnej substancji podobnej do karmelu. Wiadomo, że w 100 mililitrach coli znajduje się 10,6 g cukru, więc w przeliczeniu to aż 7 łyżeczek cukru! Pijąc ją prosto z butelki czy podaną z kostkami lodu i cytryną nie zastanawiamy się nad tym, jak dużo cukru na raz przyjmujemy. Prawdopodobnie zupełnie inaczej byłoby gdybyśmy mieli zjeść taką ilość słodyczy pod postacią kostek cukru.
Autor: Katarzyna Solecka