Składniki na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i pomidorami
- 2-3 średnie cukinie
- 100g kaszy jaglanej
- Cebula
- 2 ząbki czosnku - najlepiej kiszonego
- 1 papryczka chili albo szczypta płatków chili
- Czerwona papryka
- 200 g pomidorów z puszki krojonych
- 2 pomidory
- Świeża kolendra
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka kuminu
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie cukini faszerowanej kaszą jaglaną i pomidorami
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona i połowę miąższu. Miąższ zostaw. Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 12-15 minut.
- Kasze jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy. Cebule obierz, pokrój w małą kostkę i zeszli. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj wszystkie przyprawy, czerwoną paprykę i papryczkę chili (jeżeli używasz) pokrojoną w kostkę oraz miąższ z cukinii. Smaż co chwilę mieszając 6 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem.
- Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i porządnie wszystko wymieszaj.
- Z pomidorów usuń gniazdka, sparz i obierz pomidory. Pokrój je na plasterki.
- Powstały farsz nałóż na cukinię. Na górę połóż plastyk pomidora i piecz 10-15 minut.
- Cukinię podawaj posypaną kolendra.
- Smacznego!
Autor: Aleksandra Biłas