zdjęcie ilustracyjne/shutterstock.com
Czyszczenie grilla węglowego
Brud znajdujący się na metalowej misie, ruszcie czy pokrywie możemy usunąć na różne sposoby. Na początek tłuszcz, popiół oraz resztki jedzenia usuwamy, gdy grill jeszcze całkowicie nie ostygł. Pamiętajmy jednak, że nie należy zalewać misy grilla wodą, gdy brykiet jeszcze się żarzy. Później myjemy całość delikatnie wodą z mydłem czy płynem do naczyń, by odtłuścić powierzchnię. Może to doprowadzić do rdzewienia grilla lub do jego pęknięcia. Co zrobić, gdy brud nie odpuszcza?
Do czyszczenia grilla możemy użyć szpachelek z twardym włosiem, szczotek z naturalnego włókna z liści agawy, z długim uchwytem wykonanych z tworzywa sztucznego, druciaków, skrobaków czy gąbek z wytrzymałego poliuretanu. Jakie domowe specyfiki pomogą w walce z zanieczyszczeniami?
Czyszczenie grilla - woda z octem
Ocet jest bardzo pomocny w walce z brudem. Jeżeli nie chcemy doprowadzić do sytuacji, która wymknie się nam spod kontroli, warto systematycznie dbać o stan naszego grilla.
Pomoże nam w tym ocet zmieszany z wodą w proporcjach 50:50. Taką mieszankę przelewamy do butelki ze spryskiwaczem i po każdym użyciu grilla zraszamy jego wnętrze naszym - pozostawiamy przez kilka minut na powierzchni i przecieramy wilgotną ściereczką.
Czyszczenie grilla - soda oczyszczona
Soda oczyszczona to niezawodny produkt do walki z domowymi zabrudzeniami różnego kalibru. Dzięki mieszance tego produktu z wodą pozbędziesz się przypalonego tłuszczu z grilla. To dłuższy proces, ale skuteczny! Wystarczy posypać dno przypalonego grilla lub blachy grubą warstwą sody, a następnie delikatnie skropić wodą, by powstała gęsta pasta. Tę miksturę pozostawiamy na kilka godzin i usuwamy brud ściereczką. Jeżeli przypalenia nie udało się usunąć, można znów posypać problematyczne miejsce sodą i spryskać i pozwolić działać naszej paście przez całą noc. Rano należy oczyścić przypalone miejsce wilgotną szmatką.
Czyszczenie grilla - sól
Innym sposobem na czyszczenie grilla jest posypanie go solą i rozgrzanie tak, aby zbrązowiała. Następnie należy dokładnie zetrzeć sól i wyczyścić wnętrze kuchenki, używając gąbki nasączonej wodą.
Czytaj także:
Autor: Katarzyna Solecka