fot. shutterstock.com
Jak skutecznie wyczyścić piekarnik?
Zaczynasz gruntowne, wiosenne porządki? A może po prostu przyszedł czas na czyszczenie piekarnika? To wcale nie musi być trudne! Jest kilka prostych sposobów na to, by znów błyszczał! Co będzie Ci potrzebne?
- para wodna
- woda z octem
- sól
- soda oczyszczona
- ocet spirytusowy
Czyszczenie piekarnika. Para wodna
Nie potrzeba wiele wysiłku, by Twój piekarnik cieszył oko czystością. Jeżeli jest lekko zabrudzony, możesz wyczyścić go przy pomocy pary wodnej. To prosty i wygodny sposób. Jak to zrobić? Wystarczy wlać do naczynia żaroodpornego gorącą wodę i wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 stopni. Później wyjmujemy naczynie i czekamy, aż wnętrze pieca wystudzi się. Po tym czasie wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką lub gąbką.
Czyszczenie piekarnika. Woda z octem
Ocet jest bardzo pomocny w walce z brudem. Jeżeli nie chcemy doprowadzić do sytuacji, która wymknie się nam spod kontroli, warto systematycznie dbać o stan naszej kuchenki.
Pomoże nam w tym ocet zmieszany z wodą w proporcjach 50:50. Taką mieszankę przelewamy do butelki ze spryskiwaczem i po każdym użyciu piekarnika zraszamy jego wnętrze naszym - pozostawiamy przez kilka minut na powierzchni i przecieramy wilgotną ściereczką.
Czyszczenie piekarnika. Soda oczyszczona
Soda oczyszczona to niezawodny produkt do walki z domowymi zabrudzeniami różnego kalibru. Dzięki mieszance tego produktu z wodą pozbędziesz się przypalonego tłuszczu z piekarnika. To dłuższy proces, ale skuteczny! Wystarczy posypać dno przypalonego piekarnika lub blachy grubą warstwą sody, a następnie delikatnie skropić wodą, by powstała gęsta pasta. Tę miksturę pozostawiamy na kilka godzin i usuwamy brud ściereczką. Jeżeli przypalenia nie udało się usunąć, można znów posypać problematyczne miejsce sodą i spryskać i pozwolić działać naszej paście przez całą noc. Rano należy oczyścić przypalone miejsce wilgotną szmatką.
Czyszczenie piekarnika. Sól
Innym sposobem na czyszczenie piekarnika jest posypanie go solą i rozgrzanie tak, aby zbrązowiała. Następnie należy dokładnie zetrzeć sól i wyczyścić wnętrze kuchenki, używając gąbki nasączonej wodą.
Czyszczenie piekarnika. Niezawodna mikstura z domowych produktów!
Twój piekarnik nie daje za wygraną? Jego stan jest poważny? Boisz się, że już nigdy Twoja kuchenka nie będzie wyglądać dobrze? Czas na miksturę, która wygra z przypalonymi i tłustymi powierzchniami. Jak ją przygotować?
- W małej misce wymieszaj kilka łyżek sody oczyszczonej, soli, octu spirytusowego oraz wody tak, aby otrzymać miękką pastę.
- Przygotowaną miksturę nałóż na całą powierzchnię piekarnika przy pomocy gąbki i pozostaw na 10-15 minut.
- Po upływie sugerowanego czasu rozetrzyj masę, dodając wcześniej nieco wody bądź octu.
- Jeżeli poczujesz, że brud ustępuje, zmyj całość przy pomocy wilgotnej szmatki - jeżeli nie - daj miksturze jeszcze trochę czasu.
Autor: Katarzyna Solecka