Dlatego lepiej nie gotować ryżu na jutro. Ekspertka ostrzega

Pozostawiony na blacie ugotowany ryż to nic groźnego? Eksperci biją na alarm – to jeden z najczęściej popełnianych błędów w kuchni, który może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

fot. shutterstock.com

Ekspertka wyjaśnia, dlaczego lepiej nie jeść ryżu na drugi dzień

Pozostawianie ugotowanego ryżu na blacie kuchennym może wydawać się niewinnym nawykiem, jednak – jak ostrzega farmaceutka Emma Camarasa – niesie to ze sobą poważne zagrożenia. W popularnym filmie na TikToku ekspertka podkreśla:

Nigdy nie zostawiaj ugotowanego ryżu na blacie na później, na jutro ani na nie wiadomo kiedy.

Ryż jest doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii Bacillus cereus, która tworzy odporne na ciepło spory. Nawet gotowanie nie jest w stanie ich zniszczyć. Jeśli taki ryż pozostanie poza lodówką, bakterie szybko się namnażają i mogą produkować toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego.

Jak długo może stać ugotowany ryż?

Ugotowany ryż nie powinien pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Po tym czasie ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii znacząco wzrasta. Ekspertka radzi:

Szybko go ostudź w zamkniętym pojemniku i nie podgrzewaj go wielokrotnie.

Najlepiej rozłożyć ryż na tacy, aby szybciej ostygł, a następnie przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 24 godziny. Po upływie tego czasu ryż należy wyrzucić, nawet jeśli nie widać na nim oznak zepsucia.

Czytaj także: Jak ugotować idealny ryż na sypko? Mało kto zna ten trik!

Jak prawidłowo ugotować ryż?

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim ryż powinno się gotować w odpowiedniej ilości wody i w wysokiej temperaturze. Po ugotowaniu nie wolno zostawiać go na długo w garnku ani na blacie. Najlepiej od razu go zjeść. Jeżeli w garnku pozostanie po obiedzie jego nadmiar, to szybkie schłodzenie i przełożenie do szczelnego pojemnika będzie najlepszym wyjściem. Podczas odgrzewania ryżu warto pamiętać, by nie robić tego wielokrotnie – każde kolejne podgrzanie to szansa na rozwój bakterii.

Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”. Czym zastąpić pieczywo?

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze