Dlatego rosół mętnieje. Wielu Polaków popełnia ten błąd

Chociaż przepis na rosół zna niemal każdy, to uzyskanie idealnie klarownej zupy często bywa wyzwaniem. Najczęstszy błąd popełniany przez Polaków to zbyt gwałtowne gotowanie bulionu. Kiedy rosół zaczyna mocno wrzeć, białka i tłuszcze mieszają się z wodą, co powoduje mętność. Kolejnym problemem jest wrzucanie wszystkich składników naraz oraz brak regularnego zbierania szumowin, które pojawiają się na powierzchni w trakcie gotowania.

fot. shutterstock.com

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Zastanawiasz się, co zrobić, by rosół był klarowny i nie mętniał? Podczas gotowania zupy pamiętaj o przestrzeganiu kilku prostych zasad.

Czytaj także: Unikaj tego warzywa w rosole! Dietetyk ostrzega przed szkodliwym składnikiem

Co zrobić, żeby rosół nie skisł? Babciny sposób zawsze działa

Rosół najlepiej smakuje świeży, ale co zrobić, gdy zostanie na kolejny dzień? Oto babciny sposób na świeżość zupy:

Stosując te proste triki, twój rosół zachowa świeżość nawet przez kilka dni.

Dodaj to do rosołu, a będzie bardzo dobry - prosty przepis

Przepis na prosty rosół:

 Aby rosół miał piękny, złocisty kolor, dodaj opaloną cebulę oraz kawałek kury lub indyka. Uważaj z marchewką – zbyt duża ilość sprawi, że zupa będzie za słodka. Możesz wówczas na koniec gotowania dodać jednego pomidora.

Przygotowanie: Mięso i warzywa zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 2-3 godziny. Regularnie zbierać szumowiny. Pod koniec gotowania dodać białko jaja, zagotować i zdjąć je sitkiem. Doprawić do smaku i podawać z makaronem lub lanymi kluskami.

Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je! 7 genialnych pomysłów na obłędnie smaczne dania

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze