hity na MAXXa
hity na MAXXa

Do tiramisu dodaję ten nietypowy składnik. Wszyscy chcą dokładkę

Tiramisu jest doskonałym deserem nie tylko na wszystkie wyjątkowe okazje, ale również do zwykłej niedzielnej kawy. W dodatku robi się je bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników. Tiramisu można przygotować także w nietypowej wersji z czekoladą. Przepisem podzieliła się Ania Starmach.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Tiramisu czekoladowe. Przepis Ani Starmach

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g sera mascarpone
  • 300 ml mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 1,5 opakowania biszkoptów podłużnych
  • wiórki czekolady do dekoracji

Tiramisu czekoladowe według Ani Starmach

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do misy robota i roztapiamy, podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni. Można też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, używając końcówki do ubijania białek. Partiami dodajemy mascarpone, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie (już ręcznie) mieszamy z masą z mascarpone. Do kawy dodajemy amaretto. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w formie. Biszkopty pokrywamy połową kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż biszkopty zmiękną. Smacznego! 

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Do tiramisu dodaję ten nietypowy składnik. Wszyscy chcą dokładkę to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.