Tiramisu czekoladowe. Przepis Ani Starmach
- 4 żółtka
- 3 jajka
- 90 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g sera mascarpone
- 300 ml mocnej kawy
- 50 ml amaretto
- 1,5 opakowania biszkoptów podłużnych
- wiórki czekolady do dekoracji
Tiramisu czekoladowe według Ani Starmach
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do misy robota i roztapiamy, podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni. Można też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, używając końcówki do ubijania białek. Partiami dodajemy mascarpone, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie (już ręcznie) mieszamy z masą z mascarpone. Do kawy dodajemy amaretto. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w formie. Biszkopty pokrywamy połową kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż biszkopty zmiękną. Smacznego!