hity na MAXXa
hity na MAXXa

Dodaj tę przyprawę na patelnię przed smażeniem. Tłuszcz nie będzie pryskać!

Kto z nas tego nie zna? Smażenie na patelni i pryskający na wszystko wokół tłuszcz. Nie tylko gwarantuje dokładne sprzątanie, ale i grozi poparzeniem! Dzięki prostemu dodatkowi raz na zawsze pożegnasz ten problem!

Sposób na pryskający tłuszcz

Warto wiedzieć, że tłuszcz w czasie smażenia pryska przez wodę. Ta może znajdować się na patelni już wcześniej, albo też znaleźć się na niej przez jedzenie. Kiedy temperatura się zwiększa, woda zamienia się w parę, która próbuje znaleźć wyjście na zewnątrz, a znajduje się przecież pod olejem. Kiedy przebija jego warstwę, olej zaczyna pryskać. Na szczęście dzięki prostemu sposobowi można uporać się z tym kłopotem. Wystarczy, że przed wlaniem oleju na patelnię, posypiesz ją odrobiną soli. Jeśli po pewnym czasie zauważysz, że olej zaczyna pryskać, ponownie dodaj sól.

Błędy w czasie smażenia

Niektórzy, aby osłonić się przed pryskającym tłuszczem, zakrywają patelnię pokrywką. To jednak nic nie da. Para osadza się na niej i zaczyna skraplać, a po jej uniesieniu spadnie i zacznie pryskać. Warto również pamiętać, aby nigdy nie smażyć zamrożonego mięsa. Wydobywająca się woda nie tylko sprawi, że tłuszcz będzie pryskać, ale i obniży jego temperaturę. Zwracaj uwagę na stopień rozgrzania! Jeśli wrzucasz na patelnię panierowane mięso, pod żadnym pozorem nie rób tego na nierozgrzanym tłuszczu. Jeśli to zrobisz, panierka wchłonie tłuszcz, a mięso utraci wilgoć i będzie wysuszone.

Ananas, śliwki, czereśnie... Których owoców lepiej nie popijać wodą? Sprawdź!
Niektóre owoce w połączeniu z wodą mogą wywołać rewolucje w naszym organizmie. To połączenie u wielu z nas sprawia, że praca jelit jest o wiele szybsza niż zwykle. Skutki mogą być błyskawiczne i bolesne. Jakich owoców lepiej nie popijać, by uniknąć...

Oceń ten artykuł 0 1