Lody od Ekipy Friza są hitem
Lody od Ekipy Friza okazały się tak dużym hitem, że początkowo klienci niemal dosłownie się o nie bili. Koral, firma produkująca ten cieszący się gigantyczną popularnością przysmak, zaczęła pracować na najwyższych obrotach, by sprostać popytowi. Mimo tego lody Ekipa nadal rozchodzą się jak świeże bułeczki i w niektórych sklepach wciąż ich brakuje. Okazuje się, że niemal identyczny lodowy przysmak możemy z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Jak przygotować domowe lody Ekipy?
fot. shutterstock.com
Lody Ekipa – domowy przepis
Oblany słodką, strzelającą polewą orzeźwiający sorbet w dwóch smakach do wyboru – truskawkowym lub cytrynowym – wydaje się idealną propozycją na upalne, letnie dni. Podobne lody z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wcześniej jednak należy pamiętać o zaopatrzenie się w produkty, z których na co dzień raczej nie korzystamy w kuchni – lukier plastyczny, strzelającą posypkę i aromat o smaku gumy balonowej. Pozostałe składniki powinniśmy dostać w każdym sklepie.
Poniżej przedstawiamy, jak przygotować domowe lody Ekipa. Przepis pochodzi ze strony pysznosci.pl.
Domowe lody Ekipy Friz – składniki:
Lody Ekipy – sorbet truskawkowy
- 500g mrożonych truskawek
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki soku z cytryny
Lody Ekipy – sorbet cytrynowy
- 8-10 kostek zamrożonego soku z cytryny
- ¼ szklanki cukru
- kilka listków świeżej mięty
Lody Ekipy – strzelająca polewa
- 500 g lukru plastycznego
- 3-4 łyżki strzelającej posypki
- kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej
Domowe lody Ekipy – przygotowanie:
- Cały proces zaczynamy od zrobienia sorbetu. Możemy przygotować od razu dwa różne smaki lub wybrać tylko jeden z nich.
- Wszystko, co trzeba zrobić, by otrzymać pyszny truskawkowy lub cytrynowy sorbet, to połączyć przy użyciu blendera składniki: czyli mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier lub kostki zamrożonego soku z cytryny, świeżą miętę i cukier.
- Sorbet należy przełożyć do specjalnych pojemniczków i dodać patyczki do lodów. Tak przygotowane lody należy wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
- By przygotować polewę, musimy rozwałkować lukier plastyczny, po czym równomiernie rozprowadzić na nim kilka kropel aromatu i strzelającą posypkę.
- Na koniec dobrze zmrożone lody owijamy wcześniej przygotowaną masą i mrozimy jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie domowe lody Ekipy są gotowe do podania.
fot. shutterstock.com