Domowe lody o smaku słony karmel. Przepis Ewy Wachowicz

Jesteście miłośnikami lodów o smaku słony karmel? Możecie przyrządzić je samodzielnie w domu. Przepis zdradziła Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock

Domowe lody słony karmel. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki na lody o smaku słonego karmelu:

Dekoracja:

Jak zrobić domowe lody słony karmel? Przepis Ewy Wachowicz

Puszkę z mlekiem skandensowanym słodzonym gotujemy w gorącej wodzie przez około 3 godziny. Wyjmujemy z wrzątku, studzimy i wtedy otwieramy. Orzechy siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki kajmaku, mieszamy i odstawiamy. Serek mascarpone przekładamy do dużej miski. Dodajemy kajmak, sól i miksujemy. Śmietankę ubijamy. Przekładamy do kajmaku z mascarpone, delikatnie mieszamy. Wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch wykładamy kajmak z orzechami. Przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin. Lody o smaku słony karmel przekładamy do pucharków. Dekorujemy andrutami i malinami. Można też włożyć je do gotowych rożków, które znajdziemy w sklepie. Smacznego!

 

 

 

Autor: Anna Helit

Komentarze