Lody o smaku słonego karmelu robię sama w domu. Przepis jest banalny

Temperatura na zewnątrz robi się coraz wyższa, przez co chętniej będziemy sięgać po lody. Można przygotować je samodzielnie w domu, dzięki czemu nie tylko mamy kontrolę nad użytymi składnikami i kaloriami, ale także możemy stworzyć swój własny unikalny smak. Przepisem na lody o smaku słonego karmelu podzieliła się Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock

Domowe lody słony karmel. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

Do podania:

Jak zrobić domowe lody o smaku słonego karmelu? Przepis Ewy Wachowicz

Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć. Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić. Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować. Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki. Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: