Domowe nachos. Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka oliwy,
- 150 ml ciepłej wody,
- sól
Domowe nachos. Jak zrobić?
- Składniki łączymy, ugniatamy ciasto - jeśli zbyt klei się do dłoni, możemy dodać jeszcze trochę mąki.
- Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką na około 20 minut.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko rozwałkowujemy, kroimy na trójkąciki.
- Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
- Na blachę wykładamy papier, a następnie nachos. Pieczemy około 15 minut.
Domowe nachos. Pasta fasolowa - jak zrobić?
- mała puszka fasoli,
- łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- łyżeczka sproszkowanego chili,
- kilka listków świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy i gotowe.
Domowe nachos. Sos serowy - jak zrobić?
Przepis można modyfikować. Najważniejszy jest smaczny ser. Najczęściej do sosu wybierany jest cheddar lub gorgonzola. Dobrym pomysłem jest też użycie serków topionych, serów pleśniowych czy wędzonych.
- 150 ml mleka,
- 200 g sera cheddar,
- ulubione przyprawy – np. słodka papryka, ostra papryka, pieprz, oregano, bazylia, chili, czosnek w proszku.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie można doprowadzić mleka do wrzenia).
- Dodajemy do niego starty ser.
- Połączone składniki dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, gdy stworzą jednolitą masę.
- Na koniec dodajemy przyprawy i łączymy z sosem, który następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Autor: Katarzyna Solecka