Dwa rodzaje francuskiego sera wycofane przed GIS. Możliwe zanieczyszczenie e. coli!

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu określonych partii dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN 180 g oraz SAINT MARCELLIN 80 g. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie bakterią Escherichia coli.

Fot. GIS

Dwa rodzaje sera z surowego mleka krowiego wycofane przez GIS

W ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności sanepid wskazał, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie określonych serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego, mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli, wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). 

W związku z powyższym producent, francuska firma Fromagerie Alpine, podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów, począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116. Chodzi o product SAINT FELICIEN 180 g, którego producentem jest Fromagerie Alpine, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère.

Wycofanie dotyczy wszystkich partii produktu od 032 do 116 z datą przydatności do spożycia od 06.02.2019 do 21.05.2019.

Fot. GIS

Drugi z produktów to SAINT MARCELLIN 80 g, tego samego producenta.

Wycofanie dotyczy wszystkich partii od 032 do 116, z datą przydatności do spożycia od 04.02.2019 do 21.05.2019.

Fot. GIS

Działania podjęte przez odbiorcę w Polsce:

Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.

Opracowanie AR/ Malwina Zaborowska RMF24.pl

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: