Faworki robię sama w domu. Wszyscy pytają o przepis

Tłusty czwartek coraz bliżej. Pączki czy faworki można kupić w cukierni, ale najlepsze są te domowe. Jak je zrobić? Przepis na chrust zdradziła Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Tłusty czwartek. Przepis na faworki Ewy Wachowicz

  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • smalec do smażenia

Tłusty czwartek. Faworki według Ewy Wachowicz

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier. Robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy żółtka. Siekamy nożem, a kiedy jajka z mąką zaczną przypominać „kluski”, ponownie robimy dołek, wrzucamy do niego ciepłe masło, wlewamy mleko i spirytus.
  2. Zagniatamy ciasto – ma być dość wolne. Kiedy jest już gładkie, robimy kulkę i przykrywamy miską i czekamy około 20 minut. Następnie dzielimy je na pół, obficie podsypujemy mąką i cieniutko rozwałkowujemy (podobnie jak na makaron).
  3. Kroimy na 3-centymatrowe paski, a następnie dzielimy na około 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek nacinamy na środku, przez otrzymane nacięcie przewlekamy jeden koniec. W ten sposób postępujemy z całym ciastem. Faworki smażymy w dużym rondlu na smalcu (można też zastąpić go olejem arachidowym lub słonecznikowym, ale na smalcu będą najsmaczniejsze).
  4. Chrust przewracamy patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Złociste faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby obciekł z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na duży talerz lub tackę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Oceń ten artykuł 0 0