Wykryto obecność bakterii, która powoduje listeriozę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące kilku partii serów firmy Cahills Farm Cheeses. Powodem wycofywania produktów ze sklepowych półek jest prawdopodobieństwo obecności bakterii Listeria monocytogenes, która może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. GIS otrzymał informację o zanieczyszczeniu żywności od producenta serów poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Szczegóły dotyczące produktów
- Producent:Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC
- Numery partii:od 21109 do 21141 włącznie
- Terminy przydatności do spożycia:od 24.08.2021 do 12.11.2021
- Nazwy produktów:Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu wszystkich dostępnych mas produktów.
Nie spożywaj tych produktów!
GIS ostrzega, aby nie spożywać serów oznaczonych numerami partii wskazanymi w ostrzeżeniu publicznym. Instytucja informuje także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych po spożyciu tego produktu, natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem. Listerioza jest chorobą, która zagraża przede wszystkim kobietom w ciąży i osobom o obniżonej odporności.
Producent produktu podjął natychmiastowe działania, zmierzające do wycofania produktu ze sklepowych półek. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii sera zostały wycofane inne, które były z nią powiązane. Firma Cahills Farm Cheeses poinformowała także odbiorców produktów o konieczności wycofania ich ze sklepów. GIS na bieżąco monitoruje sytuację związaną z wycofywaniem zanieczyszczonej żywności ze sklepowych półek.
Autor: Hubert Wiączkowski