W większych ilościach nasiona nie są dopuszczone do użytku.
Poza pieczywem, przetworami śniadaniowymi, sokami, mieszankami owoców i opakowaniami nasion do 15 gramów, ziarna szałwii hiszpańskiej nie mogą być sprzedawane.
Pierwszy raz nasiona chia zostały dopuszczone do spożycia w Europie w 2009 roku. Wtedy Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności ocenił na podstawie danych toksykologicznych, że mogą być używane w ograniczonej ilości do 5% produktu. Wtedy mogły być wykorzystywane tylko w pieczywie.
W 2013 roku na rynku pojawiły się inne produkty w których zaczęły być wykorzystywane nasiona szałwii hiszpańskiej. Wtedy Komisja Europejska rozszerzyła zastosowanie nasion do 10% nie tylko w pieczywie, ale też w przetworach śniadaniowych, mieszankach owoców i w opakowaniach nasion wynoszącym maksymalnie 15 gramów. Dodatkowo w 2015 roku dozwolone zostało użycie nasion w sokach owocowych.
Przed wprowadzeniem do obrotu nowej żywności jest potrzebne uzyskanie zezwolenia, a jego brak może być karany grzywną, lub ograniczeniem wolności.