hity na MAXXa
hity na MAXXa

GIS ostrzega przed substancją alergenną. Wycofano partię pewnego produktu

Popularna sieć, będąca dystrybutorem omawianego niżej produktu, poinformowała o procesie wycofywania kwestionowanej partii ze sprzedaży. Przy produkcji wykorzystano czekoladę mleczną zamiast gorzkiej. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w tej sprawie komunikat. Szczegóły poniżej.

Ostrzeżenie publiczne dot. żywności

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat ws. wycofania jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej. W produkcie stwierdzono niedeklarowaną obecność substancji alergennej, jaką jest w tym przypadku mleko. GIS został poinformowany o sprawie przez dystrybutora.

Jak czytamy na gov.pl, podczas produkcji wykorzystano czekoladę mleczną zamiast gorzkiej. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji dystrybutor podjął odpowiednie kroki, mające na celu wycofanie przedmiotowej partii ze sprzedaży oraz powiadomienie o tym klientów. Na stronie internetowej aldi.pl pojawił się komunikat. Patrz TUTAJ.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: GOURMET FINEST CUISINE, Mieszanka prażonych orzechów pekan, prażonych i solonych migdałów oraz słodzonej, suszonej żurawiny w czekoladzie gorzkiej;
Data minimalnej trwałości: 24.08.2022 oraz 05.09.2022;
Numer partii: 05PA02208;
Producent: Bösch Boden Spies Import GmbH;
Dystrybutor w Polsce: Aldi Sp. z o.o., ul. Murckowska 16, 40-265 Katowice.

„Spożycie produktu przez osoby z alergią lub nietolerancją na mleko może wywołać u nich reakcję alergiczną” – podkreśla GIS. Osoby, które zmagają się z tego typu problemami, nie powinny go spożywać. Proces wycofywania kwestionowanej mieszanki jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Główny Inspektor Farmaceutyczny opublikował decyzje. Serie produktów leczniczych wycofane
O sprawie poinformowano za pośrednictwem mediów społecznościowych, a dokumenty opublikowano w Rejestrze Decyzji Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Co znika z obrotu i dlaczego? Wyjaśniamy.

Źródło: GIS

Oceń ten artykuł 0 0