hity na MAXXa
hity na MAXXa

GIS publikuje ostrzeżenie publiczne. Wycofują partię kiełbasy

Partia kiełbasy znika z obrotu handlowego. Nie należy jej spożywać. W wyniku badań stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu pewnych związków chemicznych. Producent podjął odpowiednie kroki w sprawie. Szczegóły poniżej.

Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie z dnia 11.04.2022 roku zwraca uwagę na przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Związki te mogą być niebezpieczne dla zdrowia, dlatego nie należy spożywać wskazanej niżej partii „Kiełbasy wiejskiej pieczonej”. Nieprawidłowości stwierdzono w wyniku badań przeprowadzanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – czytamy na gov.pl.

Benzo(a)piren oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne występują w dymie podczas spalania niecałkowitego.

Producent poinformował o sprawie odbiorców i wdrożył wszelkie działania, mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu wskazanych związków. Partia produktu jest wycofywana z obrotu handlowego. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje proces.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Kiełbasa wiejska pieczona;
Numer partii: 406922;
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022;
Producent: Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204.

Jest aktualizacja ws. słodyczy marki Kinder. Wycofują kolejne produkty
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się nowe informacje w sprawie. Wszystkie produkty marki Kinder, wyprodukowane przez belgijski zakład, zostają wycofane z obrotu handlowego. Jest decyzja firmy Ferrero Polska Commercial. Szczegóły...

Źródło: GIS

Oceń ten artykuł 0 0