Rakotwórcza substancja w pieczywie chrupkim
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów kilku partii pieczywa chrupkiego. W produktach stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu – związku chemicznego, który według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej może mieć działanie kancerogenne.
Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta
– podaje GIS w komunikacie.
Producentem wycofywanego pieczywa chrupkiego jest: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, aby nie spożywać produktów z partii wymienionych w ostrzeżeniu.
Szczegóły dotyczące produktów
Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g
- Data minimalnej trwałości/Numer partii:2023/22AM2OK2
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Pieczy chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane. Vit Morning, masa netto 100 g
- Data minimalnej trwałości/Numer partii:2023/07PW3DW3
- Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane. Vit Morning, masa netto 100 g
- Data minimalnej trwałości/Numer partii: 2023/08AM3OV3
- Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g
- Data minimalnej trwałości/Numer partii: 2023/15AM1OK1
- Wyprodukowano dla: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Produkty są wycofane ze sklepów
Producent kwestionowanego pieczywa chrupkiego poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, że podjął działania naprawcze, których celem jest obniżenie zawartości akryloamidu we wspomnianych produktach. Firma wyjaśnia również, że obecność tego związku chemicznego w żywności "jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych".
Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)
– zakomunikowało TOVAGO Sp. z o.o. w informacjach przesłanych do GIS.
Wspomniane partie pieczywa chrupkiego zostały wycofane ze sklepów. GIS informuje, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
GIS poinformował o wycofaniu pieczywa chrupkiego, fot. Shutterstock