Groźne bakterie w rybach
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wynikach kontroli i wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias. Spożycie żywności zawierającej tę bakterię może skutkować zachorowaniem na listeriozę. Choroba ta jest szczególnie groźna dla noworodków, kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
Śledzie wycofane z obrotu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie, aby nie spożywać produktów zakażonej partii. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów choroby należy skontaktować się z lekarzem. Z obrotu wycofywane są następujące produkty:
Produkt: Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801
Numer partii: 012320/165
Data przydatności i opakowanie: 27.09.2020 (0,4 kg i 1 kg); 28.09.2020 (0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg); 01.10.2020 (0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg).
Zakład odpowiedzialny za produkcję powyższych partii został poddany dezynfekcji. Zostanie także przeprowadzone dochodzenie, które ma wykazać, czy bakteria była obecna podczas przyjmowania ryb do zakładu, czy do skażenia żywności doszło podczas produkcji.
Autor: Konrad Lubaszewski