Jeżeli podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłeś się w wafle kukurydziane, ta informacja powinna cię zainteresować. W produktach jednej z popularnych marek wykryto niebezpieczne związki, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Sprawdź, czy masz je w domu!
Niebezpieczne wafle
Główny Inspektorat Sanitarny powiadomił na swojej stronie internetowej o zagrożeniu zdrowia wynikającym ze spożycia trzech skażonych partii wafli kukurydzianych marki Good Food. O zagrożeniu jako pierwszy poinformował producent produktu, który stwierdził przekroczoną normę zanieczyszczenia ziaren kukurydzy aflatoksynami. Konsumenci powinni uważać przy zakupie solonych wafli kukurydzianych oraz tych doprawionych ziołami prowansalskimi.
Wycofywane partie
GIS przy współpracy z sieciami handlowymi działającymi na terenie całej Polski podjął działania związane z wycofywaniem wadliwego towaru. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces. Posiadacze wafli marki Good Food powinni sprawdzić, czy w swoich domach nie mają zanieczyszczonych partii. Natomiast konsumenci powinni wystrzegać się sięgania po partie: Good Food solone wafle kukurydziane 105 g, EAN 5900125001836, o datach ważności do 6 września 2019 roku i 7 sierpnia 2019 roku; Good Food wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g, EAN 5900125004752, z datą ważności do 7 września 2019 roku. Numer partii znaleźć można na tylnej części opakowania w miejscu powyżej kodu kreskowego.
Zalecenia dla konsumentów
Jeżeli na półce sklepowej zostanie znaleziona zanieczyszczona partia wafli kukurydzianych, warto poinformować o tym pracownika sklepu. Natomiast konsumenci, którzy zakupili wyżej wymienione partie powinni wystrzegać się ich spożywania z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Produkt nie powinien być również podawany zwierzętom takim jak: psy, koty, szczury, świnki morskie, itp., ze względu na letalne działanie aflatoksyn.
Autor: Natalia Piotrowska