Nie tak dawno pojawiła się informacja, że po 21 latach szczegółowych badań ostatecznie są dowody na to, że GMO jest absolutnie zdrowe i nie zagraża życiu. Te wyniki miały ostatecznie pokonać przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie.
Do takich wniosków dotarł włoski zespół z Instytutu Nauk pod kierownictwem Elisy Pellegrino. Zebrali oni pond 6 tysięcy wyników badań na temat próbek zbiorów kukurydzy od 1996 - 2016. Poddali je dokładnej analizie i ze wszystkich zgromadzonych danych skupili sie na 76 najlepiej zachowanych i udokumentowanych zbiorach.
Ku ich zaskoczeniu okazało się, że modyfikacja kukurydzy wpłynęła nie tylko korzystnie na zbiory - dając pięciokrotnie większy plon, ale też na samą kondycję rośli i jej wartości odżywcze. Dzięki GMO rośliny zaczęły zawierać o jedną trzecią mniej mykotoksyn, fumonizyn i trychotecenów. Wszystkie te toksyny to pochodne wytwarzane przez różnego rodzaje grzyby, które gdy przenikają do ludzkiego organizmu i mogą być przyczyną ostrego zatrucia, grzybicy, chorób skóry, chorób układu pokarmowego, wątroby i wielu innych. Jednocześnie ziarna nie stracił na jakości.
Próbki pochodziły z wybranych plantacji w Europie, USA i Azji. Nie zamyka to jednak spekulacji na temat GMO, Autorom badań przypisuje się manipulowanie informacjami, kłamstwo i formułowanie tez pod z góry ustalone założenia. A jak sądzicie Wy?