Grillowane szaszłyki łososiowe z warzywami. Przepis od Magdy Gessler

Sezon grillowy rozpoczęty? Szukacie inspiracji? Macie ochotę na coś innego niż karkówka, schab czy kiełbaska? Sprawdźcie przepis Magdy Gessler na grillowane szaszłyki łososiowe z warzywami, które są świetną alternatywą dla mięsnych potraw z rusztu. Czego potrzebujemy, by je przygotować? I jak je przyrządzić?

Szaszłyki z łososia z warzywami - składniki

Na porcję dla dwóch osób należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

Oczywiście przepis można urozmaicać o inne warzywa - ważne jest to, by na szaszłyku znajdowały się składniki, które odpowiadają naszym kubkom smakowym. 

Szaszłyki z łososia z warzywami - jak przyrządzić?

Oczywistą sprawą jest fakt, że smak dań zależny jest od jakości produktów. Warto więc zadbać o to, by ważywa były dojrzałe i słodkie, a ryba świeża - to gwarancja pyszności tej prostej potrawy. Jak ją przygotować? 
Warzywa myjemy, następnie papryki kroimy w grube kostki, a cukinię w cienkie plastry. Łosoś powinien być równiez pokorojony w odpowiednie kawałki - przed grillowaniem pamiętajmy o uprzednim usunięciu ewentualnych ości.

Tak przygotowane produkty nadziewamy na szpadki - naprzemiennie warzywa i rybę. Kolejnym krokiem jest posmarowanie szaszłyków oliwą i pokoropienie ich sokiem z cytryny. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Ostatnim etapem jest grillowanie.

Danie jest gotowe, gdy warzywa są jeszcze jędrne - a łosoś miękki. 

Magda Gessler zaznacza, że tak powinno być, a jeżeli chcemy, by warzywa były bardziej miękkie - wystarczy przed grillowniem posolić je i zostawić na kilkanaście minut.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze