Salmonella w kiełbasie
W trakcie prowadzenia urzędowych działań Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność pałeczek Salmonella w jednej z pięciu próbek produktu Kiełbasa surowa metka wołowa Tatarska 200 g. Z tego powodu producent podjął decyzję o wycofaniu z rynku partii wyrobu, w której wykryto obecność bakterii. Proces ten jest monitorowany przed odpowiednie służby.
Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu
– poinformował GIS w komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku została wycofana jedna partia Kiełbasy surowej Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków. Producentem wyrobu są Zakłady Mięsne Łuków S.A, z siedzibą przy ul. Przemysłowej 15, 21-400 Łuków.
- Nazwa produktu:Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
- Numer partii:05 9
- Termin przydatności do spożycia:03.2023
- Producent:Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Nie należy spożywać tego produktu!
GIS zaapelował o to w wydanym ostrzeżeniu. Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Pierwszymi objawami salmonellozy, czyli choroby wywoływanej przez wspomniane bakterie są: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności czy wymioty. Sanepid zaleca kontakt z lekarzem w przypadku wystąpienia takich dolegliwości.