Groźne bakterie w serze góralskim. GIS ostrzega!

Wykryto groźne bakterie Listeria monocytogenes w próbkach sera góralskiego. Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalny komunikat w tej sprawie. Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

Bakterie w serze góralskim

GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser. Jak czytamy, badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

O jakie produkty chodzi? Sprawdź szczegóły!

Ser góralski wycofany ze sprzedaży

Jak czytamy w komunikacie GIS, w związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes znajdziesz na stronie gis.gov.pl pod hasłem „LISTERIOZA”.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze