Bakterie w serze góralskim
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser. Jak czytamy, badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
O jakie produkty chodzi? Sprawdź szczegóły!
- Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
- Numer partii: 12080
- Data minimalnej trwałości: 06.02.2021
- Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604
Ser góralski wycofany ze sprzedaży
Jak czytamy w komunikacie GIS, w związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.
Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes znajdziesz na stronie gis.gov.pl pod hasłem „LISTERIOZA”.
Autor: Katarzyna Solecka