Tarta z borówkami – składniki
DNO TARTY:
- 160 g herbatników bezglutenowych;
- 50 g masła lub oleju kokosowego;
- 1 łyżka miodu.
MASA BUDYNIOWA:
- 500 ml mleka kokosowego;
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka mąki orkiszowej;
- 2 żółtka;
- 100 g masła lub oleju kokosowego.
OWOCE DO DEKORACJI:
- Borówki;
- maliny;
- jeżyny.
Tarta z borówkami. Przepis Ewy Wachowicz
Rozdrobnij herbatniki w dłoniach lub mikserze, a następnie dodaj do nich roztopione masło lub olej kokosowy z łyżką miodu. Dno przekładamy do formy i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Przechodzimy do przygotowania masy. Odlewamy ½ szklanki mleka, a resztę gotujemy z cukrem wanilinowym i dosładzamy dla smaku. Do odłożonego zimnego mleka dodajemy mąkę i roztrzepane żółtka. Miksturę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy, cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia, a potem wykładamy na spód. Całość dekorujemy ulubionymi owocami – borówkami, malinami czy jeżynami.
Smacznego!
Dlaczego warto jeść borówki?
Borówki wydają się być małe i całkiem niepozorne, jednak w rzeczywistości zawierają w sobie ogromne pokłady składników odżywczych. Znajdująca się w nich witamina C poprawia działanie układu odpornościowego, a inne witaminy pozytywnie wpływają m.in. na ochronę siatkówki czy naczynia krwionośne. Owoce świetnie wpływają też na układ trawienny, a to ze względu na zawartość błonnika, który pomaga w utrzymaniu mikroflory jelitowej. Borówki są więc nie tylko pysznym dodatkiem do ciast, tart czy innych tego typu deserów, ale i pełnym zdrowia produktem.
Autor: Klaudia Dzięgiel