Imbir ma wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdzi się na przeziębienie

Imbir jest rozgrzewający, zabija bakterie i wirusy oraz ma pyszny, korzenny smak. Sprawdzi się idealnie na przeziębienie.

Tytus Żmijewski/PAP

Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy nasza odporność jest mniejsza. Trudniej o świeże owoce i warzywa. Pogoda też często nie sprzyja. Gdy dopada nas przeziębienie, warto sięgnąć po imbir, który ma wiele zdrowotnych zastosowań.

Imbir – zdrowotne zastosowanie

Imbir to bylina, która należy do rodziny roślin imbirowatych. W naturalnym środowisku występuje w południowo-wschodniej Azji – od Indii aż po wschodnią granicę Chin. Składa się z kłaczy, łodyg, liści oraz kwiatów. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych wykazuje jadalne kłącze imbiru, czyli ta jasnobrązowa i gruba część dostępna w sklepach.

Korzeń imbiru jest bogaty w związku chemiczne, które pobudzają układ odpornościowy do wzmożonej walki z patogenami. Ma w sobie węglowodany, witaminy: C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne, jak: żelazo, potas, fosfor i wapń. Posiada także 0,6%-3% olejku eterycznego oraz dużą ilość żywic. Przyspiesza proces powrotu do zdrowia, dzięki sporej ilości substancji antybakteryjnych, antywirusowych oraz przeciwzapalnych.

Imbir poleca się stosować także na zwalczanie gorączki. Można wtedy urozmaicić swoją dietę o kilka plasterków imbiru. Naturalny składnik pomoże w zwalczaniu przeziębienia i złapanych infekcji, o które nie trudno podczas jesieni i zimy.

Imbir - jak wykorzystać? Idealny do zupy dyniowej i rozgrzewającego napoju

W okresie jesienno-zimowym warto pić napój z imbirem i z dodatkiem cytryny, miodu oraz cynamonu. Ma on właściwości rozgrzewające i przeciwgorączkowe. Dzięki lotnym olejkom eterycznym imbir wzmaga krążenie krwi. Wspiera także naturalne oczyszczenie organizmu.

Herbata z imbirem może także pomóc złagodzić kaszel. Imbir rozrzedza śluz i hamuje skurcze oskrzeli. Do tego nada wyjątkowy, korzenny aromat. Nic więc dziwnego, że imbir tak świetnie sprawdza się, gdy za oknem coraz szybciej robi się ciemno.

Imbir to idealna przyprawa na jesień, którą można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdzi się jako dodatek do zupy dyniowej. Wystarczy zetrzeć go na tarce i dodać do potrawy, a nada wyrazisty i rozgrzewający smak!

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: