Jak obrać jajko w 10 sekund? Zobacz prosty tirk
Jak obrać jajko w 10 sekund? Wystarczy, że wlejesz do słoika wodę, do środka włożysz jajko i zakręcisz naczynie. Potem energicznie potrząsaj słoikiem przez około 10 sekund. Skorupka jajka będzie pękała pod wpływem uderzeń, aż w końcu sama odpadnie.
Co zrobić, żeby jajko dobrze się obierało?
Aby jajko dobrze się obierało, warto wiedzieć też o kilku rzeczach. Wybieraj do gotowania jajka, które leżą w lodówce już kilka dni – skorupka najgorzej odchodzi od tych najświeższych. Pamiętaj też o posoleniu wody, w których gotują się jajka. Jeśli chcesz, aby jajko szybko się obrało, nie wkładaj go do zimnej wody. Poczekaj, aż będzie ona gorąca i dopiero wtedy włóż je do gotowania. Jeśli skorzystasz z tych zasad, skorupka odejdzie od jajka bez problemu nawet przy tradycyjnym obieraniu.
Autor: Anna Helit