Błąd przy jedzeniu jajek
Na miękko, na twardo, w koszulce, pod pierzynką, sadzone, jajecznica, omlet... sposobów na przyrządzenie jajek jest mnóstwo i każdy znajdzie coś dla siebie. Nic dziwnego, że goszczą one na polskich stołach regularnie i to nie tylko w Wielkanoc!
Cześć osób bardzo zwraca uwagę na dobre maniery przy stole. Zwłaszcza przy okazji świątecznego posiłku, kiedy nierzadko gromadzimy się w większym gronie. Wiadomo – wypada umieć się zachować. W kwestii savoir-vivre cenioną ekspertką jest Irena Kamińska-Radomska, znana chociażby z telewizyjnego formatu "Projekt Lady". Na swoim Instagramie opublikowała film, w którym opowiedziała o popularnym błędzie przy jedzeniu jajek.
Błąd popełnia większość Polaków
Ekspertka w filmie poruszyła temat jedzenia jajek, a konkretny fragment dotyczył tych ugotowanych na miękko. Jak należy je zjeść? Cóż, popularne są dwa sposoby – można ostukać skorupkę i obrać, albo odciąć nożykiem górną część. W obu przypadkach jemy zawartość łyżeczką i właśnie tutaj łatwo o błąd.
Irena Kamińska-Radomska podkreśla, że do jedzenia jajek nie wolno używać łyżeczki srebrnej. Dlaczego? Po pierwsze do przysmaku wedrze się metaliczny posmak, a same sztućce mogą szybko zrobić się czarne. Ekspertka podpowiada, że zamiast wersji srebrnej można śmiało sięgnąć po ceramiczną.
Autor: Hubert Drabik