Jak prawidłowo kroić pomidora? Nie wszycy wiedzą, jak to robić!

Czy pomidora można kroić źle? Oczywiście, że każdy wykonuje tę czynność tak, jak mu wygodnie. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów ma więcej "zalet"... Niektórych ta metoda może zaskoczyć!

Jak kroić pomidora?

Odpowiedź jest prosta: “w poprzek”. Co to jednak znaczy “w poprzek”?

Pomidora należy położyć na boku, a następnie nożem z ząbkami pokroić w poprzek, rozpoczynając od tyłu. Jest to jedyny sposób, który pozwoli nam pokroić go na plastry, pozbawione znienawidzonych przez wszystkich białych, twardych części. Ponadto, dzięki temu sposobowi, pomidorowy miąższ zostanie w plasterku, a nie wypłynie cały na deskę, czy kuchenny blat, (jak to niestety często się dzieje, gdy kroi ktoś niewtajemniczony), ponieważ wewnętrzne struktury pomidora zostaną zachowane i będą utrzymywać go w całości.

Dodatkowo, krojąc pomidora w ten oto sposób, uzyskamy, oprócz wspomnianych korzyści funkcjonalnych, także te estetyczne. Środki naszych plasterków przybiorą wręcz finezyjne kształty idealnej rozety, które na pewno będą się znakomicie prezentować na kanapce, czy na talerzu na śniadaniowym stole, zaraz obok bielutkiej mozzarelli i zielonej bazylii.

Do czego jeszcze możemy użyć idealnie pokrojonych plastrów pomidora?

Oto kilka pomysłów, jak ciekawie je przyrządzić - sprawdzą się świetnie jako przekąska na grilla, czy delikatny lunch podczas letnich pikników:

Pomidory z grilla z serem

Tosty z mozzarellą i pomidorami

Grzanki z kozim serem i pomidorami

Przygotowanie: Zuzanna Nepelska

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze