Jak przygotować dobry stek? Oto 3 najczęściej popełniane błędy

Andy Cooks, popularny kucharz z TikToka, podpowiada, jak przyrządzić stek, by był jeszcze smaczniejszy. Wskazuje trzy najczęstsze błędy, które popełniamy w domowej kuchni. Tłumaczy, jak je wyeliminować i czym zastąpić popularny olej. Dzięki temu trikowi twój stek nabierze wyjątkowego aromatu.

fot. shutterstock.com

Dodaj ten składnik do smażenia steków

Przygotowanie perfekcyjnego steka wymaga nie tylko dobrej jakości mięsa, ale też odpowiedniej techniki. Andy Hearnden, znany w sieci jako Andy Cooks, podzielił się swoimi obserwacjami na temat najczęstszych błędów popełnianych przez domowych kucharzy:

Jak podkreśla Andy, wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu, którego używamy do smażenia potraw, jest niezwykle istotny:

Smalec to fantastyczny naturalny tłuszcz, ale co ważniejsze, dodaje znacznie więcej pysznego, wołowego smaku twojemu stekowi.

Czytaj także: To najzdrowszy tłuszcz na świecie! Naukowcy właśnie to potwierdzili

Jak przygotować dobry stek?

W swoim filmie na TikToku Andy Cooks zwraca uwagę, że smalec to klucz do idealnego steka. Ten tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia i nie rozkłada się tak szybko jak olej. Dzięki temu można smażyć mięso na dużym ogniu, uzyskując chrupiącą skórkę i soczysty środek.


Stopnie wysmażenia steków


Źródło: express.co.uk, BBQ.PL

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze