Jak przygotować idealnie puszystą jajecznicę? Sekret tkwi w tych prostych krokach

Jajecznica to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań śniadaniowych. Wiele osób ma swoje sprawdzone sposoby na jej przyrządzenie. Co zrobić, by była delikatniejsza?

Przepis na jajecznicę. Fot. shutterstock

Przepis na jajecznicę

Przygotowanie idealnie puszystej jajecznicy w domowych warunkach może być wyzwaniem. Szefowa kuchni – Taylor Ann Spencer – podzieliła się w sieci swoim patentem na otrzymanie iście restauracyjnej wersji tego dania. Jak się okazuje, wystarczy zastosować kilka prostych trików!

Zasady przygotowania idealnej jajecznicy

Dodaj sól przed ubijaniem: Sól pomaga rozbić białka w jajkach, co ułatwia ich ubijanie. Jeśli to możliwe, pozwól mieszance jajek „odpocząć” przez 10 minut przed gotowaniem. Nawet krótka przerwa poprawi teksturę jajecznicy.

Zamień mleko na wodę: Zamiast dodawać mleko, które może sprawić, że jajecznica będzie wodnista, użyj wody. Woda, pod wpływem ciepła, zamienia się w parę, co sprawia, że jajecznica staje się puszysta.

Wybierz odpowiednią patelnię: Użyj nieprzywierającej patelni o odpowiednim rozmiarze. To zapewni odpowiednią grubość i konsystencję.

Gotuj na średnio-wysokim ogniu: Ta temperatura pozwala szybko zamienić wodę w parę, tworząc puszyste grudki jajecznicy. Ważne jest, aby zdjąć jajka z patelni, gdy wyglądają na lekko surowe; ich wygląd może się bowiem zmienić po zdjęciu z ognia.

Jak widać, istnieje wiele sposobów na stworzenie idealnej jajecznicy. A jaki jest wasz sprawdzony przepis?

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: