Jak szybko rozpalić grilla? Mamy kilka cennych rad! Sprawdź, jaki węgiel wybrać? Która rozpałka jest najlepsza?

Masz ochotę na pyszne dania z rusztu, ale zazwyczaj rozpalenie grilla nie należy do Twoich ulubionych zadań? Zastanawiasz się, jaka rozpałka jest najlepsza? Jak sprawić, by trwały ogień pojawił się szybko? Mamy kilka wskazówek!

zdjęcie ilustracyjne, shutterstock.com

Jak szybko rozpalić grilla?

Jak szybko rozpalić grilla, by nie tracić cennego czasu? Wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Na początku warto pomyśleć o tym, czym palimy pod rusztem. To bardzo istotna kwestia. Zatem brykiet czy węgiel? Każdy bowiem ma wady i zalety.

Najlepsza rozpałka na grilla

Co z rozpałką? Zapomnijmy już o pomocy gazet - obecnie rozpalanie grilla "na gazecie" może stanowić ryzyko zatrucia się ze względu na zastosowanie farby drukarskiej. W wielu sklepach mamy do wyboru te w formie kostki lub w płynie. Wybierając rozpałkę sprawdźmy jej skład – zwróćmy uwagę czy nie posiada dużej ilości denaturatu, benzyny czy innych łatwopalnych płynów. Oczywiście podpałka w płynie to najczęściej wykorzystywany produkt do rozpalenia grilla - ze względu na prostotę jego użycia. Jednak często sięgamy po podpałkę białą, stałą z masą zapałczaną, podpałkę szarą lub z wełny drzewnej. Wybór rozpałki to kwestia indywidualna - pamiętajmy jednak, aby kupić podpałkę od sprawdzonego producenta. 

Nigdy nie trzymajmy rozpałki blisko grilla - uważajmy, żeby ogień jej nie zajął.

No to rozpalamy grilla! Jak? To proste - zawsze stosujcie się do poniższych kilku uwag, aby zostaniecie mistrzem grillowania.

Rozpalanie grilla

  1. Grill należy ustawić na równej powierzchni - jeżeli to możliwe, w miejscu osłoniętym od wiatru.
  2. W palenisku grilla ułóżmy delikatną ścieżkę węgla lub brykietu (tak, aby produkty bezpośrednio się dotykały). Jeżeli planujemy dłuższe grillowanie - ułóżmy węgiel/brykiet w kopczyk.
  3. Dodajmy podpałkę - podlejmy produkt lub pokruszoną rozpałkę włóżmy pod kopczyk lub połóżmy w kilku miejscach.
  4. Jeżeli nasz ogień jest słaby, pomachajmy kilka razy gazetą nad paleniskiem grilla.
  5. Po ok. 10 minutach część węgla/brykietu zacznie się palić - wtedy należy go lekko rozgarnąć, tak aby płomień swobodnie się palił i zajął nierozpalone części.
  6. Jeżeli węgiel/brykiet jest dobrze rozżarzony - można rozpocząć grillowanie!
  7. Smacznego!

Czytaj także:

 

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze