zdjęcie ilustracyjne, shutterstock.com
Jak szybko rozpalić grilla?
Jak szybko rozpalić grilla, by nie tracić cennego czasu? Wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Na początku warto pomyśleć o tym, czym palimy pod rusztem. To bardzo istotna kwestia. Zatem brykiet czy węgiel? Każdy bowiem ma wady i zalety.
- Węgiel drzewny ulega całkowitemu rozpaleniu, osiąga wyższą temperaturę żaru niż brykiet. Aby osiągnąć odpowiedni żar do grillowania wystarczy 15 minut. Minus: należy często dokładać węgiel drzewny, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.
- Brykiet natomiast zapewnia nam dłuższe grillowanie - spala się wolniej od węgla drzewnego. Jednak aby osiągnąć odpowiednią temperaturę żaru do grillowania, brykiet może się palić nawet 45 minut.
Najlepsza rozpałka na grilla
Co z rozpałką? Zapomnijmy już o pomocy gazet - obecnie rozpalanie grilla "na gazecie" może stanowić ryzyko zatrucia się ze względu na zastosowanie farby drukarskiej. W wielu sklepach mamy do wyboru te w formie kostki lub w płynie. Wybierając rozpałkę sprawdźmy jej skład – zwróćmy uwagę czy nie posiada dużej ilości denaturatu, benzyny czy innych łatwopalnych płynów. Oczywiście podpałka w płynie to najczęściej wykorzystywany produkt do rozpalenia grilla - ze względu na prostotę jego użycia. Jednak często sięgamy po podpałkę białą, stałą z masą zapałczaną, podpałkę szarą lub z wełny drzewnej. Wybór rozpałki to kwestia indywidualna - pamiętajmy jednak, aby kupić podpałkę od sprawdzonego producenta.
Nigdy nie trzymajmy rozpałki blisko grilla - uważajmy, żeby ogień jej nie zajął.
No to rozpalamy grilla! Jak? To proste - zawsze stosujcie się do poniższych kilku uwag, aby zostaniecie mistrzem grillowania.
Rozpalanie grilla
- Grill należy ustawić na równej powierzchni - jeżeli to możliwe, w miejscu osłoniętym od wiatru.
- W palenisku grilla ułóżmy delikatną ścieżkę węgla lub brykietu (tak, aby produkty bezpośrednio się dotykały). Jeżeli planujemy dłuższe grillowanie - ułóżmy węgiel/brykiet w kopczyk.
- Dodajmy podpałkę - podlejmy produkt lub pokruszoną rozpałkę włóżmy pod kopczyk lub połóżmy w kilku miejscach.
- Jeżeli nasz ogień jest słaby, pomachajmy kilka razy gazetą nad paleniskiem grilla.
- Po ok. 10 minutach część węgla/brykietu zacznie się palić - wtedy należy go lekko rozgarnąć, tak aby płomień swobodnie się palił i zajął nierozpalone części.
- Jeżeli węgiel/brykiet jest dobrze rozżarzony - można rozpocząć grillowanie!
- Smacznego!
Czytaj także:
Autor: Katarzyna Solecka