Naturalne barwienie jajek wielkanocnych. Jak farbować pisanki?
Co zrobić, by stworzyć wyjątkowy koszyk wielkanocny z niepowtarzalnymi święconkami. Zastanawiasz się, jak w naturalny sposób zabarwić jajka? Warto pamiętać o tym, że nie trzeba kupować sztucznych farbek. W naszych domach możemy znaleźć produkty, które dadzą imponujący efekt. Jak pomalować skorupki na zielono, niebiesko, różowo, brązowo czy żółto naturalnymi sposobami? Sprawdźcie!
Jeżeli nie chcesz, by białko Twoich pisanek zabarwiło się sztucznymi produktami – przy kolorowaniu pisanek postaw na naturę. Farby nie zawsze się sprawdzają, dlatego warto wiedzieć, jakie przyprawy, owoce czy warzywa mogą nam zapewnić bezpiecznie zabarwienie jaj.
- Żółty – kurkuma, liście brzozy
- Czerwony - suszone jagody, klarowny sok z buraka,
- Różowy – rozcieńczona woda z buraków
- Brązowy – cebula, kawa
- Pomarańczowy – czerwona cebula, marchew, dynia
- Niebieski – czerwona kapusta
- Fioletowo-szary – jagody
- Zielony - zielona pietruszka, świeży szpinak lub liście pokrzywy
Jak przygotować wywar do naturalnego farbowania?
Co dalej? Wybieramy kolor, który chcemy uzyskać. Następnie potrzebujemy co najmniej szklankę ciepłej wody i składnik z odpowiednim barwnikiem. Przez chwilę gotujemy tę miksturę. Do tego dodajemy ocet winny, który utrwala kolor. Potem wkładamy jajka i zostawiamy na kilkanaście minut – im dłużej tym ciemniejszy efekt. Po ufarbowaniu można dodatkowo natrzeć jajka odrobiną oleju lub oliwy, by pięknie błyszczały. Oczywiście, jaja o białej skorupce będą najlepiej przyjmować barwniki.
Żółte jajka
Potrzebujemy 1 łyżkę kurkumy w proszku, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę jasnego octu winnego. Gotujemy miksturę i wrzucamy jaja. Pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut. Im dłużej, tym lepiej.
Różowe jajka
Potrzebujemy 1 szklankę startego surowego buraka i tyle wody, by burak w garnku był nią przykryty. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę jasnego octu winnego, by uzyskać różowe barwienie. Jaja pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut. Im dłużej, tym lepiej.
Zielone jajka
Potrzebujemy 1 szklankę szpinaku, pęczek natki pietruszki lub młodą trawę. Składniki wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą tak, by liście były przykryte. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę jasnego octu wody. Jaja pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut. Im dłużej, tym lepiej.
Brązowe jajka
Potrzebujemy łupin z 4-5 czerwonych cebul. Przykrywamy je taką ilością wody, by przykryła w garnku łuski. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę jasnego octu winnego, by uzyskać brązowe barwienie. Jaja pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut. Im dłużej, tym lepiej.
Niebieskie jajka
Potrzebujemy 1 szklankę pokrojonej w paski czerwonej kapusty i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę jasnego octu winnego, by uzyskać niebieskie barwienie. Jaja pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut. Im dłużej, tym lepiej.
Autor: Katarzyna Solecka