Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.
Skłądniki na chipsy z cukinii
- 1 cukinia,
- Oliwa z oliwek,
- Pędzelek,
- Sól,
- Przyprawy według uznania (oregano, pieprz, bazylia, zioła włoskie, czosnek granulowany, itp.),
- Papier do pieczenia,
- Brytfanna.
Sposób przygotowanie chipsów z cukinii
- Nastaw piekarnik na 180 - 200 stopni.
- Cukinię umyj i pokrój ją na cieniutkie talarki.
- Każdy talarek z cukinii natłuść oliwą z oliwek. Po prostu zamocz pędzelek w oliwie i maluj nią talarki.
- Talarki oprósz solą i wybranymi przyprawami.
- Na ruszcie piekarnika połóż papier do pieczenia. Na nim poukładaj talarki z cukinii, każdy osobno. Talarki przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.
- Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij talarki z piekarnika, odwróć ja na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Sprawdzaj stan chipsów, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.
- Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Podawaj samodzielnie lub z ulubionym dipem.