Chrupiące frytki z piekarnika – krok po kroku
Dużą miskę napełnij wodą z lodem. Odstaw na bok. Wybierz największe z ziemniaków. Najlepiej nadadzą się na frytki.
Obierz ziemniaki i opłucz je. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Odkrój boki ziemniaka (talarki o grubości około 6mm).
Resztę ziemniaka pokrój na plastry tej samej grubości. To bardzo ważne. Jednakowa grubość frytek sprawi, że wszystkie równomiernie się upieką.
Ułóż talarki jeden na drugim i pokrój na paski o grubości około 6mm.
Natychmiast włóż ziemniaki do miski z wodą lodową. Woda powinna zasłonić je całkowicie. Namaczaj frytki przez około 1-2 godziny. Dzięki temu wypłuczesz część znajdującej się na ich powierzchni skrobi, co sprawi, że po upieczeniu będą bardziej chrupiące.
Na około 15 minut przed wyjęciem frytek z wody, nagrzej piekarnik do 225°C. Frytki osusz na czystym ręczniczku.
Drugim czystym ręcznikiem delikatnie powycieraj je z resztek wody. Powinny być całkowicie suche.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Ułóż na niej frytki w jednej warstwie, skrop oliwą z oliwek i obficie posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dłońmi przemieszaj frytki, żeby równomiernie obtoczyć je w oliwie i przyprawach. Ułóż je tak, żeby się nie stykały. To ważne.
Włóż frytki do nagrzanego do 225°C piekarnika. Piecz je przez około 15 minut, aż spód ziemniaków zacznie się rumienić. Wówczas obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe frytki wysyp na wyłożoną dwiema warstwami ręczników papierowych blachę do pieczenia. Szybko sprawdź, czy nie trzeba doprawić frytek. Jeśli tak, zrób to teraz.
Podawaj frytki gorące - solo, z ketchupem lub sosem salsa.
Autor: Aleksandra Biłas