Co dodać do ciasta naleśnikowego, żeby było puszyste?
Jeśli marzysz o puszystych i lekkich naleśnikach – zamiast tradycyjnej wody czy mleka, sięgnij po wodę gazowaną. To właśnie ona sprawia, że ciasto nabiera delikatności, a gotowe naleśniki są miękkie i sprężyste. Bąbelki powietrza w wodzie gazowanej unoszą ciasto, dzięki czemu jest ono bardziej napowietrzone i lepiej się smaży.
Czytaj także: Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki?
Jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe, żeby nie pękało? Wielu Polaków omija ten etap
Wielu z nas zapomina o jednym, bardzo ważnym kroku – przesiewaniu mąki przez sitko. Dzięki temu zabiegowi ciasto pozbawione jest grudek, a naleśniki wychodzą gładkie i nie pękają podczas smażenia czy zwijania. Przesiewanie mąki dodatkowo ją napowietrza, co pozytywnie wpływa na strukturę ciasta.
Co dodać do ciasta naleśnikowego, żeby było elastyczne?
Elastyczność to kolejny klucz do sukcesu. Dodatek oliwy (lub innego tłuszczu) sprawia, że naleśniki nie tylko lepiej się smażą, ale też łatwiej się zwijają i są miękkie.
Czy do ciasta naleśnikowego trzeba dodać olej? Nie zawsze. Przepis Magdy Gessler pokazuje, że można go pominąć, a zamiast tego smażyć placki na maśle klarowanym. To właśnie tłuszcz na patelni zapewnia idealną strukturę naleśników.
Czytaj także: Nie olej, nie margaryna. Co dodać do ciasta drożdżowego, było wilgotne, miękkie i puszyste?
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Oto przepis Magdy Gessler
Magda Gessler podkreśla, że sekretem idealnych naleśników jest prostota i dobre składniki. Oto sprawdzony przepis:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij ze szczyptą soli.
- Dodaj przesianą mąkę oraz połączone mleko i wodę gazowaną.
- Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem – ciasto powinno być gładkie, lejące, ale nie za rzadkie.
- Naleśniki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, najlepiej na patelni do naleśników.
Czytaj także: Zakazane dania na weselu według Gessler. Czego nie powinno być na stole?
Autor: Katarzyna Solecka