Jak zrobić ogórki papieskie? Z czym serwować ogórki po watykańsku?
Lipiec to czas, kiedy w wielu polskich domach rozpoczyna się przygotowywane przetworów z ogórków. Choć od lat prym wiodą kiszone, a tuż za nimi plasują się korniszony, to w tym sezonie pojawił się kulinarny hit – ogórki po papiesku. To rodzaj pikli na słodko, które śmiało można podawać jako dodatek do serów, mięs czy potraw z grilla. Dobrze sprawdzą się także jako element słodko-kwaśnych sosów.
Przygotowane w ten sposób zielone warzywa nazywane są też czasem ogórkami watykańskimi. Ich smak to prawdziwe niebo w gębie. Jak zrobić ogórki po papiesku? Przepis jest prosty, a potrawę przygotowuje się naprawdę szybko.
Ogórki po watykańsku - przepis
Przepis na ogórki papieskie nie jest skomplikowany. Wystarczy zaopatrzyć się w: świeże ogórki gruntowe, sól, ocet, cukier, koper, rodzynki, czosnek, pieprz, wodę, słoiki i zakrętki. Wykonanie kilkunastu słoików przetworów zajmie około 1,5 godziny.
Składniki na 15 słoików ogórków po watykańsku o pojemności 0,5 l:
- 8 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 1 kg cukru
- 3 szklanki wody1 l octu
- pęk świeżego kopru
- 15 ząbków czosnku
- 60 kulek pieprzu
- garść rodzynek
Wykonanie słodkich pikli nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Ogórki trzeba umyć, a następnie pociąć w większe słupki. Później należy je posolić i odstawić. W międzyczasie z cukru, wody i octu trzeba ugotować zalewę. Potem pozostaje już tylko włożenie do słoików: kawałku kopru, po 1 ząbku czosnku, po 2 kulki pieprzu i kilkunastu rodzynek. Na samym końcu trzeba dołożyć do nich ogórkowe słupki i zalać całość zalewą. Słoiki muszą być szczelnie zakręcone czystą zakrętką, a następnie pasteryzowane przez 5 minut.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Krzyżak-Litwińska