Dlatego lepiej jest po prostu już wyrzucić cały chleb. Niestety, nawet jeśli nam szkoda. Wszystko dlatego, że najnowsze badania wykazały, że pleśń na długie nitkowate korzenie, które atakują całość żywności. A chyba wolimy zaoszczędzić sobie reakcji alergicznych, problemów z oddychaniem, czy w przyszłości raka wątroby.
Owszem, możemy tylko odciąć spleśniały kawałek ze sporym odstępem od niego i zajadać się, jednak to wcale nie znaczy, że na pewno unikniemy wspomnianych wyżej reakcji i chorób. Należy też pamiętać, żeby spleśniały produkt owinąć folią przed wyrzuceniem do śmieci. W ten sposób zapobiegniemy przedostawaniu się toksyn z pleśni do powietrza.
Takie zachowanie nie dotyczy żywności, która celowo została przygotowana, by występowała w niej pleśń gotowa do spożycia. Dlatego nie ma co się martwić serami pleśniowymi i innymi produktami!