Od jedzenia owoców można przytyć. Nie jedz ich na deser i wieczorem
Chociaż może się to wydawać zaskakujące, owoców nie zaleca się spożywać bezpośrednio po obfitych posiłkach. Cukry proste w nich zawarte, spożyte na deser, mogą nie zostać w pełni przyswojone przez organizm, co prowadzi do fermentacji i związanych z nią problemów trawiennych. W efekcie, zamiast korzystać z dobrodziejstw owoców, możemy nieświadomie przyczyniać się do przyrostu tkanki tłuszczowej.
Aby uniknąć tego rodzaju pułapek dietetycznych, owoce najlepiej spożywać około kwadransa przed posiłkiem lub czekać z ich zjedzeniem 1-4 godziny po posiłku... ale nie zbyt długo, bowiem najgorszą porą na jedzenie owoców jest popołudnie i wieczór. Dlaczego? Wówczas metabolizm naszego organizmu naturalnie zwalnia, co oznacza, że cukry proste mogą być trudniejsze do przetworzenia i mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej.
Kiedy jeść owoce?
Najlepszym momentem na spożywanie owoców jest poranek. Start dnia z owocowym posiłkiem nie tylko pobudzi nasz mózg do pracy, ale również zapewni energię na wiele godzin. Poranek pozwoli na efektywne wykorzystanie dostarczonych kalorii.
Autor: Katarzyna Solecka