Składniki na kakaowe naleśniki bezglutenowe
Ciasto na naleśniki:
- (8 naleśników)
- budyń czekoladowy bg 40g
- 80g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka kakao bg
- 200ml mleka owsianego (lub innego)
- 100ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Krem karmelowy:
- 130g twarogu półtłustego
- 200g (opakowanie) puddingu karmelowego Ehrmann wysokobiałkowego
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie kakaowych naleśników bezglutenowych
1. Wszystkie składniki na naleśniki (oprócz oliwy) wymieszać, odstawić.
2. Przygotować krem karmelowy. Wszystkie wymienione składniki dokładnie zblendować.
3. Na patelni rozgrzać dobrze oliwę (do momentu aż będzie się dymiła!). Chochelką nakładać ciasto i smażyć naleśnika z jednej strony, przewrócić na druga stronę gdy boki będą odchodzić od patelni. Kolejne naleśniki można smażyć bez natłuszczania patelni.
4. Naleśniki przełożyć kremem, dodać maliny lub inne ulubione owoce i gotowe!
Autor: Zuzanna Bartus