Karp, który nie smakuje mułem? Jest na to prosty sposób!

Co zrobić, żeby tradycyjna, wigilijna rybka nie miała posmaku mułu? Są na to bardzo proste sposoby!

Pierwszy z nich nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku, a jest bardzo skuteczny – rybę, którą chcemy podać na Wigilii wystarczy na kilka godzin włożyć do półmiska, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego smaczku mułu.

Drugi sposób wymaga odrobinę więcej zaangażowania, bo trzeba skroić cebulę w talarki. Następnie należy obłożyć karpia dość dokładnie przygotowanymi wcześniej plastrami, posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Trzecim sposobem jest obłożenie ryby warstwami startych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i czosnku. Po kilku godzinach „leżenia” karpia w takim towarzystwie niemiły posmak również powinien zniknąć.

Komentarze
Czytaj jeszcze: