hity na MAXXa
hity na MAXXa

Karp, który nie smakuje mułem? Jest na to prosty sposób!

Co zrobić, żeby tradycyjna, wigilijna rybka nie miała posmaku mułu? Są na to bardzo proste sposoby!

Pierwszy z nich nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku, a jest bardzo skuteczny – rybę, którą chcemy podać na Wigilii wystarczy na kilka godzin włożyć do półmiska, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego smaczku mułu.

Drugi sposób wymaga odrobinę więcej zaangażowania, bo trzeba skroić cebulę w talarki. Następnie należy obłożyć karpia dość dokładnie przygotowanymi wcześniej plastrami, posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Trzecim sposobem jest obłożenie ryby warstwami startych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i czosnku. Po kilku godzinach „leżenia” karpia w takim towarzystwie niemiły posmak również powinien zniknąć.

Oceń ten artykuł 0 0