Kaufland wycofuje popularne słodycze. "Klienci nie powinni ich spożywać". Ryzyko zatrucia

Ważna informacja dla klientów sklepów Kaufland. Sieć podjęła decyzję o wycofaniu ze sprzedaży popularnych produktów w związku z wykryciem w nich niebezpiecznej bakterii. Nie należy ich spożywać!

Kaufland wycofuje chałwę

Sieć sklepów Kaufland opublikowała na swojej stronie internetowej ważną wiadomość dla klientów. Firma informuje o wycofaniu z obrotu popularnych słodyczy w związku z wykryciem obecności bakterii Salmonella spp. Jak przekazano, decyzję podjęto „natychmiast”, „w ramach działań zapobiegawczych”.

Produkty, o których mowa, to chałwa produkowana przez ELIS Ali Eski, dostępne wyłącznie w sklepach Kaufland: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowo-kakaowym 100 g oraz K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g. Usuwane są artykuły z partii wskazanych w komunikacie:

K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowo-kakaowym 100 g

EAN 4047905008256

z datą minimalnej trwałości: 25.03.2025 

numer partii: 26.09/2K

(numer partii oraz data widoczne na przodzie opakowania)

 

K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g

EAN 4047905008232

z datą minimalnej trwałości: 25.03.2025 

numer partii: 25.09/1K

(numer partii oraz data widoczne na przodzie opakowania)

Nie należy spożywać

W informacji zamieszczonej przez sieć Kaufland ostrzeżono klientów, że ci nie powinni spożywać chałwy z wycofywanych partii.

Spożycie produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego, które może objawiać się w ciągu kilku dni od zakażenia biegunką, bólem brzucha, a czasami wymiotami i lekką gorączką. Ponieważ nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia, klienci powinni być świadomi wycofania produktów i nie powinni ich spożywać

– zaapelowano.

Osoby, które zdążyły dokonać zakupu, mogą zwrócić towar w każdym markecie Kaufland, również bez okazywania paragonu, i otrzymać zwrot pieniędzy – zakomunikowała sieć, przepraszając „za zaistniałe niedogodności”.

fot. shutterstock.com

Autor: Maria Staroń

Komentarze
Czytaj jeszcze: