Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (gov.pl/web/gis) pojawił się komunikat w sprawie wycofania niektórych partii sera pleśniowego z mleka koziego (Pilos ser kozi 200 g). Firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. otrzymała wiadomość od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire (weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 79 299 001 CE) o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie. Sieć podjęła działania, mające na celu wycofywanie kwestionowanych artykułów z rynku oraz od konsumentów.
W sklepach sieci oraz na stronie internetowej lidl.pl umieszczono materiały informujące o zaistniałej sytuacji. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują wycofanie kwestionowanych artykułów z obrotu w Polsce. Wymienione w komunikacie partie serów można zwrócić do miejsca zakupu.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Pilos ser kozi 200 g;
Dystrybutor w Polsce: Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k.;
Termin przydatności do spożycia: 01/10/2022; 06/10/2022; 09/10/2022; 11/10/2022; 15/10/2022.
Nie należy spożywać partii produktów wskazanych w komunikacie – dodaje GIS.
Szczegóły znajdziesz TUTAJ.
Wycofanie niektórych partii sera z mleka koziego Sainte Maure Chevre President 200 g – komunikat z dn. 13.09.2022 r.
We wtorek, tj. w dn. 13.09.2022 roku, na stronie gov.pl/web/gis opublikowano „Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie niektórych partii sera pleśniowego z mleka koziego ze względu na możliwą obecność metalowych ciał obcych”. W tym przypadku chodziło z kolei o produkt pod nazwą: "Sainte Maure Chevre President 200g".
Wskazuje się, że oba opisywane wyżej artykuły pochodzą od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: FR 79 299 001 CE.
Osoby będące w posiadaniu sera pleśniowego z mleka koziego (Sainte Maure Chevre President 200g; o datach ważności do: 9.10; 17.10; 20.10.2022 r.) prosimy o niespożywanie go i/lub zwrot w miejscu zakupu – podkreślała wówczas firma LACTALIS Polska Sp. z o.o.
O sprawie pisaliśmy już wcześniej. Czytaj tutaj:
Źródło: GIS
Autor: Małgorzata Durmaj