hity na MAXXa
hity na MAXXa

Kawa traci smak po podgrzaniu w mikrofali. Jak temu zapobiec?

Czy podgrzewanie kawy w mikrofali ma sens? Wiele osób, które próbowało tego sposobu, skarży się na zmianę smaku napoju. Sprawie przyjrzeli się naukowcy. Znamy już sposób, dzięki któremu aromat pozostanie ten sam!

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Czy podgrzewanie kawy w mikrofali jest zdrowe?

Podgrzewanie kawy w mikrofali może niektórym wydawać się absurdalne. Najczęściej po ten sposób sięga się w miejscu pracy, kiedy wir pracy nie pozwala nam na spokojne wypicie napoju. Wtedy, aby zawartość nie skończyła w zlewie, wiele osób decyduje się na krótkie podgrzanie kubka w mikrofali. Tutaj na samym początku może pojawić się pytanie: czy jest to zdrowe? Sprawa ma się identycznie jak w przypadku pytań o przygotowywanie jedzenia w tym urządzeniu. Odpowiedź nauki jest prosta: używanie kuchenek mikrofalowych jest bezpieczne, a promieniowanie urządzenia nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z długością podgrzewania, a także robić to w odpowiednim pojemniku – upewnij się, że na pewno nadaje się ono do używania w mikrofali.

Ale pojawia się jeszcze jeden problem – wiele osób na pewno zauważyło, że podgrzana w ten sposób kawa zmienia smak i aromat. Co zrobić, żeby tak się nie stało?

Podgrzewanie kawy w mikrofali. Co zrobić, żeby zachować smak?

Kwestię podgrzewania kawy w mikrofali dokładniej omówiła Katarzyna Siuzdak – doktorka habilitowana technologii chemicznej, która prowadzi w mediach społecznościowych kanał Science Mission. Tam popularyzuje naukę i w przystępny sposób tłumaczy nurtujące zjawiska z życia codziennego. Jeden z postów poświęciła właśnie kwestii kawy w mikrofali. Przytoczyła badania naukowców z Massachusetts University of Technology. Profesor uczelni polecił, aby nie trzymać w kuchence kubka z napojem dłużej niż 30 sekund. To zapobiegnie zmianie smaku.

Katarzyna Siuzdak wyjaśniła, dlaczego kawa w ogóle traci smak i aromat po podgrzaniu w mikrofali. Naukowczyni tłumaczy, że odpowiadają za to reakcje chemiczne, które zachodzą w kubku po uruchomieniu kuchenki:

Utleniamy lotne związki zawarte w kawie, które odpowiadają za jej smak i aromat, a ich utlenianie prowadzi do utraty świeżości i bardzo gorzkiego smaku. Podgrzewanie przyspiesza ich uwalnianie i kawa traci smak. Woda też może odparować, co zmienia smak i konsystencję naszego napoju.

Oceń ten artykuł 0 0