Kiszona cytryna - smaczna i zdrowa
Wyrazisty, złożony, wręcz perfumowany smak kiszonych cytryn robi furorę wśród smakoszy na całym świecie. To nieodzowny składnik kuchni marokańskiej, ale kiszone cytryny będą pasować nie tylko do dań z tamtejszego regionu, takich jak tażin czy kuskus. To genialny dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek. Kiszone cytryny wyjdą taniej niż te gotowe, kupione w sklepie. I są banalnie proste w przygotowaniu.
Kiszone cytryny - właściwości
Cytryny są bogate w witaminy i minerały, zawierają m.in.: witaminę C, A i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, cynk, błonnik. Łłączą w sobie zalety owoców i wszelkiego rodzaju kiszonek, dlatego są bardzo zdrowe.
- pobudzają trawienie
- wzmacniają odporność
- hamują procesy starzenia się
- wpływają pozytywnie na florę bakteryjną w naszych jelitach
- oczyszczają organizm
- mają działania przeciwnowotworowe
- chronią przed zapaleniem stawów
Kiszone cytryny - przepis
Składniki potrzebne do kiszenia cytryny
- 5 cytryn i sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy
- kora cynamonu.
Przygotowanie kiszonych cytryn
1. Wyparzamy i szorujemy cytryny.
2. Każdą cytrynę kroimy na cztery części - ale nie do końca, tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
3. Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą (na każdą cytrynę, 1 płaska łyżka soli), a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
4. Dodajemy listki laurowe (po dwa na słoik), ząbek czosnku i cynamon.
5. Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą.
6. Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
7. Można spożywać po tygodniu. Kiszone cytryny można przechowywać znacznie dłużej w lodówce.
Autor: Katarzyna Solecka