Kiszona cytryna? Zdrowo i smacznie! Przepis idealny na jesień

Kiszona cytryna jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pochodzi z kuchni marokańskiej i jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jakie są jej właściwości? Jak ją przyrządzić? Sprawdź!

Kiszona cytryna - smaczna i zdrowa

Wyrazisty, złożony, wręcz perfumowany smak kiszonych cytryn robi furorę wśród smakoszy na całym świecie. To nieodzowny składnik kuchni marokańskiej, ale kiszone cytryny będą pasować nie tylko do dań z tamtejszego regionu, takich jak tażin czy kuskus. To genialny dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek. Kiszone cytryny wyjdą taniej niż te gotowe, kupione w sklepie. I są banalnie proste w przygotowaniu.

Kiszone cytryny - właściwości

Cytryny są bogate w witaminy i minerały, zawierają m.in.: witaminę C, A i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, cynk, błonnik. Łłączą w sobie zalety owoców i wszelkiego rodzaju kiszonek, dlatego są bardzo zdrowe. 

Kiszone cytryny - przepis

Składniki potrzebne do kiszenia cytryny

Przygotowanie kiszonych cytryn

1. Wyparzamy i szorujemy cytryny.

2. Każdą cytrynę kroimy na cztery części - ale nie do końca, tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.

3. Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą (na każdą cytrynę, 1 płaska łyżka soli), a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.

4. Dodajemy listki laurowe (po dwa na słoik), ząbek czosnku i cynamon.

5. Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą.

6. Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

7. Można spożywać po tygodniu. Kiszone cytryny można przechowywać znacznie dłużej w lodówce.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze