SFD S.A. i YANGO sp. z o.o wycofują partie suplementów
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed suplementami diety, do których produkcji zastosowano składnik zanieczyszczony niebezpieczną dla zdrowia substancją. Firma SFD S.A. poinformowała służby sanitarne o procesie wycofywania produktów z obrotu handlowego. Miały zostać zanieczyszczone tlenkiem etylenu. Wskazane niżej partie suplementów znikną ze sklepowych półek. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na bieżąco monitorują sprawę. Jak informuje GIS, wszyscy odbiorcy tej firmy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Podobne działania podjęto w ramach suplementów firmy YANGO sp. z o.o. W wyniku przeprowadzonych badań, jeden z surowców wykorzystany do produkcji, okazał się być zanieczyszczony tlenkiem etylenu.
Szczegóły dot. produktów:
Producent: SFD S.A., ul. Zielonogórska 4, 45-323 Opole;
Nazwa produktu: ENERGY BALANCE 60 kapsułek;
Numer partii: AN210529;
Data minimalnej trwałości: 05.2023 r.;
Nazwa produktu: GOOD TRIP 60 kapsułek;
Numer partii: AN210522;
Data minimalnej trwałości: 05.2023 r.;
Nazwa produktu: BRAIN FOCUS 60 kapsułek;
Numer partii: AN210606;
Data minimalnej trwałości: 06.2023 r.;
Nazwa produktu: REDOX EXTREME 90 kapsułek;
Numer partii: 273220;
Data minimalnej trwałości: 08.2022 r.
YANGO Sp. z o.o.
Producent: YANGO Sp. z o.o., ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa;
Nazwa produktu: Stress Release;
Numer partii: 0110;
Data minimalnej trwałości: 07.2023 r.;
Nazwa produktu: Stop nałogom – Panaseus;
Numer partii: 0110;
Data minimalnej trwałości: 11.2023 r.;
Nazwa produktu: Witamina B12;
Numer partii: 0110;
Data minimalnej trwałości: 03.2024 r.;
Nazwa produktu: CholeoPro;
Numer partii: 0410;
Data minimalnej trwałości: 01.2023 r.;
Nazwa produktu: Modulatory hemoglobiny;
Numer partii: 0410;
Data minimalnej trwałości: 08.2023 r.
Szkodliwe dla zdrowia!
Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że wskazanych w ostrzeżeniu partii produktów nie należy spożywać. Może mieć to negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, której stosowanie do produkcji żywności jest zabronione na terenie Unii Europejskiej. Spożycie substancji w dużych ilościach może powodować ból głowy, mdłości, wymioty, biegunki, trudności oddychaniu, uszkodzenia nerwów i osłabienie mięśni.
Źródło: GIS