Kompot z suszu
Kompot z suszu to dla wielu osób smak, który kojarzy się bezpośrednio z wigilijną kolacją. Jednak z powodzeniem może być również dodatkiem do posiłków w jesienne wieczory. Jak przygotować napój z suszonych owoców?
Kompot z suszu gotowano niegdyś z przygotowywanych latem i ususzonych jesienią owoców. Dlaczego? Wytłumaczenie jest proste - świeże były kiedyś zimą trudno dostępne stąd radzono sobie w ten sposób. Wiele lat minęło, a w naszych domach nadal w miesiącach zimowych wraca się do tego napoju. Tradycyjnie podaje się go do wigilijnej kolacji.
Kompot z suszonych owoców. Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 0,5 kg suszonych owoców w podobnych proporcjach - śliwki, morele, jabłka, gruszki, figi
- ok. 3 łyżeki cukru lub miodu (do smaku)
- 4 łyżki rodzynek
- cynamon
- goździki
- anyż
- odrobinę skórki pomarańczy
- jabłko
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Kompot z suszonych owoców. Przygotowanie:
- Przygotowanie pysznego jesienno-zimowego napoju nie należy do trudnych. Pamiętajmy, by wybrać odpowiedni rozmiar garnka - w czasie gotowania owoce pęcznieją.
- Na początek wszystkie suszone owoce myjemy i kroimy.
- Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy i moczymy przez dwa kwadranse.
- Do tego dodajemy również przyprawy - laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy.
- Kolejnym krokiem jest gotowanie.
- Wywar podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy cukier/miód.
- Gotujemy kilkanaście minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Ostatnim krokiem jest doprawienie suszu świeżym jabłkiem pokrojonym w ósemki i dodaniem soku z cytryny.
- Gotowy kompot odstawiany na trzy godziny, a następnie przelewamy do dzbanka.
Czytaj także:
Autor: Katarzyna Solecka