Kompot z suszu. Przepis Ani Starmach
- 3 l wody
- 300 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych gruszek
- skórka obrana z 2 cytryn
- kawałek kory cynamonowej
- 5 goździków
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 garść rodzynek
Wigilijny kompot z suszu. Jak go zrobić?
Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku. Do garnka wlej 3 liry wody. Podgrzewaj na średnim ogniu około 30 minut. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go. Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny –rozcieńcz go przegotowaną wodą.
Autor: Anna Helit